Η Οδός των τεσσάρων ανέμων - Βασίλειος Ζήνας


Εκείνη τη μέρα ο δρόμος είχε, σχεδόν, ερημώσει πολύ νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Κι όμως, όταν κάθε τόσο κάποιος περαστικός βάδιζε στο λιθόστρωτο της οδού των τεσσάρων ανέμων, άκουγε δεκάδες ήχους να ξεχύνονται στα σοκάκια, από τα σπίτια που έστεκαν υπέρλαμπρα. Γέλια παιδιών, χαρούμενες, δυνατές φωνές και οι κρυστάλλινοι ήχοι των ποτηριών και των πιάτων, πρόδιδαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Ακόμη, το φως του φεγγαριού που ξεπρόβαλλε δειλά, μαζί με το αδύναμο φως από τους φανοστάτες έδιναν στο χιόνι ένα χρώμα ασημένιο, προσδίδοντας στη βραδιά ένα μαγικό τόνο.

Οι τελευταίοι διαβάτες μάκραιναν το βήμα τους, όσο το ρολόι πλησίαζε τα μεσάνυχτα. Καθώς η ώρα περνούσε, το κρύο γινόταν ολοένα και πιο τσουχτερό και σύντομα ένας μανιασμένος αγέρας θα ερχόταν να διαταράξει τη μαγική αυτή βραδιά. Κάτι που, ωστόσο, ελάχιστα θα πτοούσε τις χαρούμενες παρέες, οι οποίες διασκεδάζοντας στα ζεστά σπίτια, θα συνέχιζαν να σκορπούν  μια Βαβέλ από ήχους.

Μόνο στο διαμέρισμα με το νούμερο 9 επικρατούσε νεκρική σιγή και από το τζάμι φαινόταν μόνο το αμυδρό φως του τζακιού. Ο μοναδικός ένοικος βρισκόταν, εδώ και ώρα, σε βαθύ ύπνο. Η σιωπή διαταρασσόταν από τη φλόγα που τύλιγε τα τελευταία ξύλα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσει. Ο αέρας τράνταζε το παλιό τζάμι. Ο γέρος που κοιμόταν στην πολυθρόνα σάλεψε, δίχως να βγει από το λήθαργο του. Όχι, όμως, για πολύ.
Ο ήχος των πυροτεχνημάτων τον ξύπνησε, ενώ μια πολύχρωμη λάμψη ξεχύθηκε στο δωμάτιο για λίγο. Κοίταξε φοβισμένα τριγύρω, μέχρι να καταλάβει την προέλευση του θορύβου. Σηκώθηκε αδιάφορα, έριξε ένα ξύλο στη φωτιά που αργοπέθαινε και επέστρεψε στην πολυθρόνα. ‘’Καλή χρονιά’’, ψιθύρισε στο άδειο δωμάτιο, έγειρε πίσω και έμεινε να κοιτάζει τη φωτιά που τώρα παιχνίδιζε λαίμαργα. Ο αέρας έξω δυνάμωσε.
Ο Βασίλειος Ζήνας γεννήθηκε το 1990 στην Έδεσσα. Φοιτά στην Ιατρική σχολή των Ιωαννίνων. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή και έχει διακριθεί σε μερικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (2ος ποιητικός διαγωνισμός eyelands, 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης Σωτήρης Περτσιούνης, 14ος διεθνής διαγωνισμός ποίησης Κελαινώ κ.α)
Μπορείτε να βρείτε τον Βασίλειο Ζήνα στο Facebook εδώ

Μοιράσου το:

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου